ماجرای نامگذاری صحن حضرت زهرا(س)
با توجه به اینکه فضای زیارتی و مسقف حرم امام علی (ع) در نجف ۲۴۰۰ متر می باشد و این فضا بسیار کم بوده و حتی از بسیاری از حرم های امامزاده های ما نیز کوچکتر می باشد، جوابگوی خیل عظیم زائران این حرم نبوده بنابراین تصمیم بر این گرفته شد که در طرح توسعه حرم مطهر علوی، به ساخت صحن مبادرت ورزیده شود که بتوان این کمبود را جبران کرد.
در حرم مطهر علوی ابتدا از ورودی ها شروع کردیم سپس ساخت مخزن آب، لوله کشی،تغییرات مرمتی و سپس طرح توسعه حرم مطهر امام علی در دستور کار قرار گرفت که نهایتاً منجر به این شد که در آنجا صحن و شبستانی به نام حضرت زهرا(س) نیز احداث شود.
به جرات می توان گفت که ساخت این صحن نه تنها افتخار ایرانیان، بلکه تمامی شیعیان است.
ایرانیان نیز در زمینه ساخت و مرمت تباع متبرکه و همچنین ارادت ویژه ای که در بحث تکریم مقام ائمه (س) دارند همیشه باعث افتخار بوده و هستند. و این اعمال که انجام می شود تنها خدمت به زوار است و بر خلاف سالهای گذشته که هوای سرد و گرم در بعضی مواقع موجبات ناراحتی زائرین عزیز این حرم را فراهم می کرد انشاء… با ساخت صحن حضرت زهرا این مشکلات نیز مرتفع گردد.
لطفاً کمی در مورد برخی ویژگی های این طرح صحبت بفرمائید؟
این صحن را می توان دومین صحن بزرگ جهان اسلام بعد از مسجد الحرام دانست و همچنین ویژگی های بسیار زیاد دیگری هم هست که برخی از آنها عبارتست از اینکه این صحن در بالای سر حضرت امیر واقع شده است و همچنین نسبت به حرم حضرت امیرالمومنین و گنبد این حرم نسبت قرینه دارد، و نیز یکی از مهمترین ویزگی های آن معماری زیبایی است که از میان چندین طرح ارائه شده توسط چندین کشور مورد تصویب قرار گرفته است، استفاده از بهترین وسایل و امکانات نیز در سین طرح یکی دیگر از ویژگی هایی است که می توان عنوان کرد.
به حمدا… امروز همه چیز جمع شده که یک کار بسیار زیبا در آنجا شکل بگیرد، همچنین دیگر ویژگی این طرح، انتساب نام مبارک حضرت زهرا (س) است که توسط مرجع عالیقدر آیت ا… سیستانی مورد تایید قرار گرفت .
در رابطه با روند انجام این پروژه در عراق و همچنین هزینه های آن توضیحاتی را بفرمایید؟
بخش زیارتی این صحن حدوداً ۹۵ درصد پیشرفت داشته است که بخش سازه آن تقریباً تمام شده و تا دوماه آینده تحویل داده می شود و طبق تعهدی که داریم تا ۲ سال آینده کل مجموعه به بهره برداری خواهد رسید.
قسمت موزه، کتابخانه و ساختمان اداری و فرهنگی تقریباً پیشرفت ۶۰ درصدی داشته و کار سایر قسمت های دیگر نیز شروع شده که انشاء… و به لطف ائمه معصومین بتوانیم این کار را به موقع تحویل دهیم.
همچنین تاکنون ۷۵ میلیارد تومان هزینه ساخت صحن حضرت زهرا(س) شده است.
چطور اسم صحن، حضرت فاطمه زهرا (س) انتخاب شد؟
اختلاف نظر در نامگذاری صحن حضرت زهرا (س)
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات نجف خاطر نشان کرد: هم اکنون بزرگترین پروژه در نجف به نام صحن حضرت فاطمه زهرا (س) در حال اجراست.
وی افزود: پروژه طرح توسعه حرم حضرت علی (ع) و صحن و شبستان حضرت زهرا (س) ویژگیهای منحصر به فردی دارد که دائمالوضو بودن نقشهکن این پروژه و یا عنایت خداوند و اهل بیت در مورد زمانبندی خرید زمین هتلها و تخریب آن و همچنین نام صحن حضرت زهرا (س) بخشی از این عنایات است.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات نجف خاطر نشان کرد: روزی که به دنبال نامگذاری پروژه توسعه حرم امیرالمومنین (ع) بودیم که این پروژه در این ایران صحن حضرت زهرا (س) و در عراق با توجه به نظر آیتالله سیستانی امام هادی (ع) بود عنایات ویژه ائمه را به عینه مشاهده کردیم.
فداکار افزود: بیش از ۴ ماه اختلاف در مورد تعیین نام پروژه توسعه حرم علوی داشتیم که در این ۴ ماه ۴ بار با آقای ابوعلی معاون استاندار نجف دیدار کردیم و از وی خواستم با آیتالله سیستانی دیدار و درباره تعیین نهایی نام این پروژه صحبت کند و به وی بگوید که ایرانیها علاقهمند هستند که نام این صحن حضرت زهرا (س) باشد.
تایید نام حضرت زهرا (س) برای پروژه توسط آیت الله سیستانی
وی در توضیح بیشتر این موضوع اظهار داشت: ابوعلی آخرین بار به صراحت به من گفت که صلاح نمیداند به یک مرجع تقلید بگوید که شما نظرتان را در مورد نام صحن در حال ساخت حرم علوی تغییر دهید.
فداکار گفت: هر چند وقت یکبار برای ارائه گزارش روند کارها خدمت آیتالله سیستانی میرسیدیم اما در هنگام ارائه یکی از گزارشات با آنکه من بیسواد در برابر یک مرجع تقلید عالیمقام قرار داشتم اما به یکباره موضوعی که برگرفته از عنایت اهل بیت بود به ذهنم خطور کرد که آن را در گزارشم بیان کنم.
وی افزود:جملاتی به آیتالله سیستانی در این دیدار گفتم که هیچ کدام از آنها متعلق به شخص بنده نبوده است. من به ایشان گفتم که حضرت زهرا (س)در مدینه غریب هستند و دلمان میخواهد که نامی از بیبی دو عالم در کنار مرقد مطهر امیرالمومنین (ع) داشته باشیم. شنیدهایم که شما نظرتان در خصوص نام این پروژه، امام هادی (ع) است اگر نظرتان ولایی است علیالرأس و علیالعین ولی اگر راهی دارد با اسم بیبی دو عالم حضرت زهرا (س) در خصوص نام این پروژه موافقت کنید.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات نجف افزود: بلافاصله بعد از پایان جملهام آیتالله سیستانی از نامگذاری صحن در حال ساخت حرم علوی به نام حضرت زهرا (س) استقبال کردند.
فداکار خاطر نشان کرد: ۳۱۰ سال پیش بالای سر قبر مقدس اردبیلی نوشتند :
تا نجف شد آفتاب دین و دولتمقام خاک آن دارد شرف بر زمزم و بیتالحرام،
همچنین یکی از شعرای تهران هم در این باره شعری را گفتهاند:
خاک نجف دوباره دو چندان بها گرفت صحنی به نام حضرت زهرا (س) صفا گرفت
گویی عیان شده به نجف قبر گمشده زین رو دل شکسته یاران شفا گرفت.
وی تصریح کرد: تمام کارهای انجام شده در پروژه صحن حضرت زهرا (س) با ۳۰ درصد قیمت کمتر در عراق و ایران صورت گرفته است. بطوریکه تمام افرادی که در کار معماری و مهندسی هستند میتوانند در این زمینه شهادت دهند.
رویت عظمت صحن حضرت زهرا (س) با پیشرفت کارها
فداکار اظهار داشت: پروژه صحن حضرت زهرا (س) در حرم علوی ۲۲۰ هزار مترمربع است که ۱۰۰ هزار متر آن متعلق به فضای زیارتی و ۱۲۰ هزار مترمربع آن غیرزیارتی است. ضمن اینکه بخشهایی هم متعلق به فضای باز، پشتبام و حیاطها است.
وی تصریح کرد: پروژه صحن حضرت زهرا (س)بینظیر است و هر قدر کار پیشرفت میکند عظمت این پروژه بیشتر نمایان میشود.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات نجف اظهار داشت: ۱۱ فروردین امسال اولین بخش زیارتی این پروژه افتتاح و تحویل زوار حرم مطهر علوی شد و عید غدیر سال جاری هم بخش دوم و اول ماه صفر هم بخش سوم مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
وی خاطر نشان کرد: امسال تا اربعین بیش از ۵۰ هزار نفر از زوار ایرانی به دلیل هوای مطلوب شهر نجف در حیاطهای زیارتی و غیرزیارتی صحن حضرت زهرا (س) اسکان پیدا کردند.
مسلح کردن فنداسیونهای صحن حضرت زهرا (س) با عایقهای ضد رطوبت
فداکار گفت: ستاد بازسازی عتبات عالیات در اجرای پروژه صحن حضرت زهرا (س) از هیچ جنس و مصالحی کم نگذاشته است به طوریکه در اجرای فنداسیونهای این پروژه تا ۳ متر از نقطه تعیین شده هم پایینتر رفتیم و آنجا را با عایقهای ضد رطوبت مسلح کردیم و سپس پیریزی را انجام دادیم.
وی افزود: امروز بتنهای استفاده شده در پروژه صحن حضرت زهرا (س) تقریبا ۲ برابر استاندار جهانی است که البته تمام این کارها وظیفه ما بوده و اگر غیر از این انجام میشد باید خود را سرزنش میکردیم.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات نجف اظهار داشت: امیدواریم که تا پایان سال ۹۶، بخش عمده صحن حضرت زهرا (س) افتتاح شود ولی برنامه زمانبندی ما آن است که هر چه سریعتر بخشهای مختلف پروژه نهایی شود.